Voorbeeld van gezonde relatie met eten

Stel je eens voor….

Dat er een weg zou zijn om los te komen van emotie-eten en ongewenste eetbuien? Een weg waarbij je ook gewoon kunt genieten van iets lekkers. Hoe bevrijdend zou het zijn als je zonder een schuldgevoel een chocolaatje kunt nemen? Zonder de angst dat je niet kunt stoppen? En dat je van emotie-eten naar emotie-voelen kunt gaan?
In ons Werkboek ‘Vrij van eetbuien en emotie-eten’ helpen we je bij het ontwikkelen van een betere relatie met je gevoelens, je eten en je lichaam. Je leert eerder te stoppen als je genoeg hebt en je gaat weer meer genieten van je eten. Zonder ook maar iets te hoeven opgeven van wat je lekker vindt.

‘Als ik eet voel ik geen verdriet’

Simpel gezegd komt emotie-eten voort uit het ervaren van iets dat ons te veel wordt. We denken dat we dit gevoel niet kunnen dragen. We voelen ons overweldigd, bezorgd, in de steek gelaten of bang.

We kunnen niet meer bij onze innerlijke wijsheid en kracht komen, want we voelen ons gevangen in het verhaal dat we onszelf vertellen. We snakken naar rust en vinden een momentje van geruststelling in eten. En voor velen wordt dat een gewoonte.

Wat je moet weten over emotie-eten
en hoe mindfulness daarbij kan helpen

* 95% van wat we doen, doen we onbewust. Dus ook emotie-eten. Mindfulness helpt je om moeilijke gedachten en gevoelens toe te laten in plaats van er tegen te vechten of ervoor te vluchten (in eten). Je ontdekt dat emoties komen en gaan en nooit lang duren. Ze zijn te vergelijken met de golven van de zee. Mindfulness helpt ook om meer inzicht te krijgen in wat er speelt en wat het moment  zelf nodig heeft.

* Er is niets mis met emotie-eten. De meeste mensen eten wel eens vanuit een emotie. Is het echter je enige toeverlaat dan kun je er zowel lichamelijk als geestelijk veel last van ervaren. Maar laten we emotioneel eten niet als ‘slecht’ bestempelen. Het is eerder een automatisme, een mechanisme om met emoties om te gaan. Eten heeft je wellicht al vaak in het leven geholpen om je even wat beter te voelen. Juist veroordeling van het emotie-eten maakt het vaak erger en laat ons doorgaan met snoepen. Mindfulness helpt om uit de oordelen te blijven en laat je meer nieuwsgierig en vriendelijk naar jezelf kijken. Dat alleen al maakt het stoppen met snoepen makkelijker.

* Veel mensen denken dat ze last hebben van emotie-eten, terwijl ze eigenlijk te weinig hebben gegeten of geen voldoening hebben ervaren van een maaltijd. Of hun hoofd zit vol dieetregels wat kan leiden tot gevoelens van frustratie, angst of stress rondom eten. Deze emotionele belasting kan op zijn beurt eetbuien veroorzaken. Mindfulness helpt bij het bewuster worden van je patronen. Het laat je vrijer te voelen in je eetkeuzes en laat je beter naar je lichaam luisteren. Zo ontdek je geleidelijk aan wat jou goed doet en ontwikkel je gemakkelijker duurzame gewoonten die bij je passen.

De eerste stap van loskomen
van emotie-eten is het besef van:

HET MAG!