Heb je honger … of is het trek?

Wist je dat er minstens 7 soorten honger te onderscheiden zijn? Het kennen van de redenen waarom je gaat eten, juist niet gaat eten, blijft eten, te laat stopt met eten, vergeet te eten: dat is de basis van mindful eten. Waar komt het gevoel ‘ik heb honger’ vandaan? Om inzicht te krijgen in je eetgedrag is het belangrijk om zo specifiek en gedetailleerd mogelijk te observeren welke soorten honger (of trek) bij jou op allerlei momenten van de dag een rol spelen. Ken je honger, dus. Hoe doe je dat?

Voor een ontspannen relatie met eten: ken je honger

Stil staan bij je honger kun je leren door je de volgende oefening ‘Welke soort honger heb ik?’. Deze is afkomstig uit ons Werkboek 1 “Stop met lijnen en ontdek de natuurlijke eetexpert in jezelf”. Lees hier meer over dit boek

cover WB1Het werkt zo: op het moment dat je een drang voelt om te gaan eten, las je een pauze in. Je gaat na in je lichaam welke van een aantal van 7 hongers aanwezig is en in welke mate. Voor elke soort honger geef je een rapportcijfer. Op het moment dat je je op deze gedetailleerde manier bewust bent van je honger, ben je in staat een betere keus maken of eten wel of niet de manier is om deze specifieke soort honger te bevredigen. En welk eten dan, en hoeveel.*

7 soorten honger of trek

Eigenlijk zijn er maar twee soorten ‘echte’ honger oftewel fysieke honger, de andere 5 soorten honger zou je ook trek of zin in eten kunnen noemen.

De twee soorten fysieke honger

Maaghonger
Maaghonger voel je door de signalen die je maag geeft dat hij leeg is: knorren, rammelen. Het gevoel kan voor iedereen anders zijn.
Flauw voelen 
De cellen van het lichaam geven aan of ze voeding nodig hebben en wat voor voeding dan. Het kan heel moeilijk zijn om deze signalen goed op te vangen. Voorbeelden waarin veel mensen zich wel herkennen is ‘zich slap voelen’, als er sprake is van een lage bloedsuikerspiegel. Dan weet je vaak precies wat je nodig hebt om je beter te voelen.

De vijf andere soorten honger of trek

Zintuigenhonger
Ooghonger
Wordt opgewekt door eten te zien, of door anderen te zien eten. Dit kan een rol spelen in een restaurant aan een buffet, of als je naar een tv-reclame voor ijs kijkt, of in een tankstation als je om bij de kassa te komen onvermijdelijk langs meterslange schappen met snoep moet.
Neushonger
Je ruikt eten en voelt je het water al in de mond lopen … kom jij langs de snackbar op het station rond etenstijd? Of langs de notenbar?
Mondhonger
De mond houdt van smaken, en van sensaties, texturen. Soms kun je enorme zin hebben in iets pittigs, of juist in iets fris of iets zoets. Of je ervaart het ene moment een drang om te bijten, te kauwen, en dan weer om iets zachts in je mond te laten glijden.
Oorhonger
Dat staat voor de trek die je kunt krijgen als je het geluid van eten hoort, bijvoorbeeld het kraken van een chipszak. Of als iemand smakelijk vertelt over een recept.

Hoofdhonger
De honger die opgewekt wordt door gedachten, oordelen, regels. Ben je bijvoorbeeld gewend om altijd om 12.00 te eten, dan doe je dat automatisch en vraag je je niet meer elke dag af of je echt honger hebt. Hoofdhonger drukt zich vaak uit in termen als: mag wel of mag niet, is goed of is slecht, zou ik wel of zou ik niet moeten nemen’. Tegenstrijdigheid alom, naar welke stem in je hoofd moet je nu luisteren?

Harthonger
Dit is de behoefte aan emotionele voeding. Aan liefde, verbondenheid, of aandacht, of misschien vervulling in je leven. Deze honger zit vaak achter gevoelens van verveling, woede, stress, verdriet.

Gewoontehonger
We hebben allemaal onze eigen gewoonten en voorkeuren in wat, wanneer en waarom we iets willen eten. Het zijn de diep ingesleten patronen waarvan we ons vaak minder bewust zijn. Ben je bijvoorbeeld gewend om altijd om 12.00 te eten, dan doe je dat automatisch en vraag je je niet meer elke dag af of je echt honger hebt.

Vermoeidheidshonger
Bij vermoeidheid of een slaperig gevoel kunnen we de neiging hebben om dit lichaamssignaal te vertalen in energie ‘nodig hebben’. Herken je momenten dat je moeheid of slaap wilt ‘weg eten’?

Honger bevredigen anders dan door eten

Het zal duidelijk zijn dat de 7 hongersoorten niet allemaal door eten te bevredigen zijn. Een belangrijk effect van het regelmatig oefenen kan zijn dat je inzicht krijgt in welke achterliggende behoeften er zijn en dat je manieren vindt om deze werkelijk te vervullen, anders dan door eten. Ook in onze 2 werkboeken vindt je vele handreikingen en tips: werkboek 1 ‘Stop met lijnen en ontdek de natuurlijke eetexpert in jezelf’ en werkboek 2 ‘Vrij van eetbuien en emotie-eten’.

Tips bij de oefening

Belangrijkste tip is om zoveel mogelijk uit de oordelen te blijven. Niets is goed of fout. De oefening is bedoeld om kleine ontdekkingen te doen in jouw eetgewoonten. Een houding van nieuwsgierigheid en vriendelijkheid zal je daarbij het meeste helpen.

Nog paar tips:
– doe deze oefening zo vaak mogelijk, dan gaat het je steeds makkelijker af.
– kies één maaltijd per dag of snack per dag en neem er dan de tijd voor.
– doe de oefening voor de maaltijd, halverwege weer, en na de maaltijd nog een keer.  Je ontdekt dan wat er veranderd is en krijgt meer inzicht in verzadiging.
– ga behalve de hongersoorten ook altijd na of je misschien dorst hebt. Dorst kan in je maag aanvoelen als honger, als je er niet bewust op let.
– schrijf je bevindingen op. Na een tijdje kun je kijken of je patronen opvallen.

* De term honger gebruiken we om duidelijk te maken hoe triggers om te eten soms kunnen aanvoelen. Natuurlijk is het zo dat wij in het westen geen honger kennen in de zin van ‘gebrek aan voldoende voedsel’. Je kunt daarom als je dat prettiger vindt ook de term ‘trek’ gebruiken.

Door |2023-10-17T14:37:42+01:0017 oktober 2023|intuïtief eten, mindful eten, Oefening, Weblog|0 Reacties

Over de auteur:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de bovenkant