Heb je een haat-liefde relatie met eten? Verdiep je dan eens in de drie sleutels voor een gezonde, ontspannen relatie met eten en je lichaam.

 De eerste sleutel: de momenten van onbewust eten herkennen

Wist je dat de meeste kilo’s voortkomen uit onbewust eten? 70% van de tijd eten we op de automatische piloot. Denk aan eten zonder te proeven, al naar het volgende koekje verlangen (of grijpen) terwijl je het huidige koekje nog niet op hebt, door-eten zonder te voelen hoe vol je maag zit omdat het zo lekker is, impulsief eten, zonde-om-weg-te-gooien-eten, onbewust nare emoties weg eten, popcorn bij de film eten enzovoorts.

In ons nieuwe Werkboek 1 “Loslaten van vertrouwde patronen” leer je de momenten van onbewust eten beter kennen en herkennen. Want je kunt niet iets veranderen als je je er niet eerst bewust van bent.

De tweede sleutel: Mindfulness

Hiermee bedoelen we vriendelijke, nieuwsgierige aandacht geven aan wat er in je leven speelt. En met een milde blik kijken naar wat er in jou leeft: in je lichaam, hart en geest. Aandachtigheid is iets wat je kunt trainen. Het leert je hoe je de rust en helderheid in jezelf kunt opzoeken. Ook als het leven tegenzit, geeft mindfulness je de ruimte om goed om te gaan met de onrust die dat veroorzaakt. Je krijgt gevoel voor je eigen reacties, zonder jezelf erin te verliezen. Of je nu in een prettige of vervelende situatie verkeert.

De derde sleutel: Lichaamsbewustzijn.

Dit betekent dat je kunt voelen wat je lichaam je vertelt. Dat gaat niet over denken maar over aandachtig waarnemen. Door dit te doen kun je contact maken met je lijf en merk je de seintjes op van bijvoorbeeld beginnende vermoeidheid, slaapbehoefte, spanning in je spieren, dorst of een aandrang om naar de wc te gaan. Zo ontdek je ook signalen van honger, verzadiging en voldoening. Bijvoorbeeld hoe groot je fysieke honger is of hoe vol je maag voelt. Of hoe de smaak van het eten na een tijdje afneemt. Kun je hiernaar luisteren? Als je gehaast leeft, veel ‘in je hoofd zit’ of vaak een dieet volgt, sta je minder in contact met je lijf en eet je makkelijker te veel.

De drie sleutels zijn eigenlijk alle drie aspecten van bewustzijn: ze vormen de basis van intuïtief & mindful eten. Hiermee leer je herkennen en respecteren waar je eten voor gebruikt. Bijvoorbeeld om je honger te stillen, maar ook als troost, ontspanning of om iets te vieren. Je gaat inzien hoe dieetdenken een goede relatie met eten en je lichaam in de weg zit. Als je altijd in gevecht bent met je lijf, wil je er waarschijnlijk ook niet naar luisteren. Daarom is deze methode voor mensen die altijd aan het ‘lijnen’ zijn een bevrijding. Maar eigenlijk is de methode van intuïtief & mindful eten voor iedereen geschikt die de balans in eten, om wat voor reden dan ook, kwijt is. Met intuïtief & mindful eten oefen je de regie over je eetgedrag weer in eigen hand te nemen. Je leert de natuurlijke intelligentie van je lichaam, hart en geest aan te spreken en erop te vertrouwen.

Wil je hiermee aan de slag?

Lees dan Werkboek 1. Werkboek 2 is een verdere verdieping en geeft nog meer inzicht, oefeningen en inspiratie.

 

.