dieetmindset

 

Hoe gaan we om met honger? Welke keuzes maken we? Hoe beslissen we dat? Waar is je aandacht dan? Heb je de focus op wat je lichaam aangeeft? Of ga je af op regels die van buitenaf komen? Van dieetregels die bepalen wat en wanneer iets te eten? De dieetmentaliteit zit zo ingebakken in onze cultuur. Gedachten als ‘morgen moet ik echt weer ‘opletten’ (oftewel mezelf van alles ontzeggen of honger lijden). Het is vaak verleidelijk om ons te storten op een volgend nieuw dieet dat belooft echt te werken.

Tegelijkertijd eten we vaak onbewust, zelfs 70% van de tijd volgens hoogleraar E. de Vet. We worden makkelijk verleid door prikkels uit de omgeving: lekkers zien, horen of ruiken. Of fysieke prikkels als dorst of moeheid die we verwarren met honger hebben. Of er zijn emotionele factoren die de zin in eten aanwakkeren.

Een nieuw dieet draagt niet bij tot bewustwording. Het haalt ons juist weg van onze innerlijke eet-expert: een gids waarmee we allemaal geboren zijn. Het goede nieuws: het einde van de strijd met eten, diëten en je lijf start met het kiezen voor mindfulness: een soort van nieuwsgierige aandacht toevoegen aan het nu. Onze innerlijke eet-expert krijgt dan de ruimte om betere keuzes te maken.

De kleine keuzes in ons leven lijken vaak zo onbeduidend maar kunnen een grote impact hebben. Terwijl grote keuzes vaak veel minder invloed op je welzijn hebben. Zo kan een kleine keuze van wat nieuwsgierige aandacht toevoegen aan wat, hoe en waarom je eet al aardig wat veranderen en ook op lange termijn positieve effecten hebben.

Terwijl de keuze voor een nieuw dieet een grote stap lijkt om de strijd tegen de kilo’s aan te gaan. Maar zonder blijvend resultaat. Dat is wat ik zie in mijn praktijk bij mensen om mijn hulp vragen na jaren lijnen en alleen maar aankomen.

Wat ik doe als diëtist is eigenlijk alleen maar begeleiden in het maken van keuzes in hun leven en de kracht van die keuzes laten inzien. Daarbij zie ik het leren toepassen van Intuïtief & Mindful eten als de meest ideale tool. Juist dat brengt een gezonde, ontspannen relatie met eten en hun lichaam. En ik zie mensen weer genieten van hun eten.

Wil je meer weten? Lees dan ons E-Werkboek “Ontdek de innerlijke eet-expert in je zelf met Intuïtief & Mindful eten”.

  • Deel 1 “Het begint met loslaten van vertrouwde patronen” is vanaf 25 mei hier te bestellen
  • Deel 2 “Laat je verrassen door de kracht van aandacht”