Wat is het nut van het doen van de mindful eten-oefeningen zoals je die op deze site vindt? Wat moet je weten voor je ermee begint? Een paar korte aanwijzingen en tips.

Waarom is het goed om oefeningen te doen?
Eetoefeningen of –meditaties geven je de mogelijkheid om op een diepere manier te ervaren wat eten met aandacht voor je doet. Ze helpen bijvoorbeeld om je aandacht meer te richten op je lijf in plaats van op je hoofd. Of ze geven meer inzicht in je relatie met eten. Daarnaast train je door het doen van oefeningen je opmerkzaamheid of ‘aandachtsspier’ waardoor deze steeds sterker wordt.

Tips bij het oefenen

  • Geef het ruimte. Doe niet alle oefeningen binnen korte tijd na elkaar, maar kies er eentje waarvan het thema op dit moment bij jou speelt en herhaal die een aantal keren met tussenpozen. Is het voldoende voor je, dan kun je een nieuwe oefening kiezen.
  • Trek voldoende tijd uit voor je oefening. Neem na afloop een moment om na te gaan wat je hebt opgemerkt. Misschien wil je wat leerpunten opschrijven of gewoon nog even stil zitten.
  • Onthoud dat het een oefening is. Je hoeft het niet perfect te doen, je hoeft geen speciaal resultaat te bereiken. Het oefenen zelf, het waarnemen van wat er gebeurt, is het doel. Elke keer dat je daar tijd voor neemt kun je jezelf complimenteren, ongeacht wat je bent tegengekomen.
  • Waarom het belletje? De meeste luisteroefeningen starten met het geluid van een tingsha- een meditatiebel. Als je het langzaam wegsterven van de klank volgt, dan helpt dit om je aandacht naar binnen te keren.

Basis oefeninstructie

  • Zorg dat je op een rustige plek oefent, en dat je niet gestoord kunt worden. Zit in een comfortabele houding op een stoel, of op een kussen. Bij sommige oefeningen (bodyscan) kun je ook liggen. Doe je ogen dicht als dat prettig aanvoelt, of richt ze zacht op een punt schuin voor je. Schenk kort aandacht aan je houding en je ademhaling.
  • Daarna leidt de stem je aandacht naar het onderwerp van de oefening. Laat toe wat zich voordoet, zonder er iets aan te veranderen of het goed of fout te vinden. Raken je gedachten af en toe afgeleid, merk dit dan op en breng ze weer vriendelijk terug naar je focuspunt. Dit steeds herhalen is de basis van mindfulness meditatie. Het kan wennen zijn, maar door te doen zal het duidelijker worden. De luisteroefeningen helpen hierbij.
  • Heb je meer uitleg of begeleiding nodig? Overweeg dan een meditatieleraar te zoeken of je aan te sluiten bij een meditatiegroep.

Wat kun je nog meer doen?

  • Niet altijd hoef je op een kussen te gaan zitten om aandachtig te zijn.
  • Bevalt het oefenen? Dan kun je er mee verder gaan. Op internet zijn veel gratis mindfulness mp3’s te vinden. Oa. langere versies van de bodyscan, maar ook ademmeditaties en andere mindfulnessoefeningen.

Een uitleg bij tien luisteroefeningen vind je hier. Wat leer je van elke oefening? Hoe haal je er het meest uit?